Σχετικά με τη Σχολή 23 Νοε 2007

Πρόλογος από τον Γιώργο Αρμένη

apofoitoi_2003.jpgΠεριγραφή Πρότασης και Σκεπτικό της Δραματικής Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρμένη για την Θεατρική Εκπαίδευση

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 15730/30/99


Το Νέο Ελληνικό Θέατρο και οι συνεργάτες του σας καλωσορίζουν στο κόσμο του θεάματος. Το ήθος και το ταλέντο - παρ' όλη τη πληθώρα των ηθοποιών -σπανίζει και η ανάγκη είναι μεγάλη για προικισμένους συνεργάτες που θα αφοσιωθούν, θα πιστέψουν ότι η υποκριτική έχει τη δύναμη της ανατροπής, ότι το θέατρο είναι η πιο μαχητική τέχνη, που παλεύει αδιάκοπα να κρατηθεί ζωντανή. Είναι η μοίρα της τέτοια, αν πάψει να αναζητά θα γίνει είδος μουσειακό. Το Ν.Ε.Θ. και οι καταξιωμένοι συνεργάτες του πιστεύουν στο όνειρο, στο θαύμα. "Πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα για να γίνουν θαύματα", έλεγε ο δάσκαλος μου Κάρολος Κουν. Ένα θαύμα που θα έρθει μέσα από το πάθος και την αλήθεια για την τέχνη μας. Χρειαζόμαστε πίστη, θάρρος και ένα συνεχή αγώνα για το καλύτερο! Μόνο μέσα από την πίστη θα κρατήσουμε το θέατρο ζωντανό, ανοιχτό και ελεύθερο. Μαζί σας θα δοκιμάζονται και θα συγκρούονται παλιές και νέες δυνάμεις στην υποκριτική, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική, και συγγραφή.

Γι' αυτό, το πρώτο μέλημα του Ν.Ε.Θ. ήταν η δημιουργία σχολής. Μια σχολή απαλλαγμένη, από στρας, χρυσόσκονη, και κούφιες υποσχέσεις που οδηγούν σε ουρές ανεργίας. Πλουτίζοντας, οι καπάτσοι, εις βάρος των παιδιών. Εμείς θέλουμε μια σχολή ουσίας, ήθους και θεατρικής Μαγείας. Μια σχολή που πάνω απ'όλα θα σέβεται τον εαυτό της, για να μπορεί να επιβάλλει αυστηρά κριτήρια, τέτοια, που θα της επιτρέψουν να βγάλει στο επάγγελμα άξιους καλλιτέχνες, που θα τιμήσουν το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Και στους τρεις τομείς η Σχολή μας θα κάνει τα πάντα να υπάρχει η συμμετοχή των μαθητών, είναι προϋπόθεση άλλωστε και δέσμευση μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο πρώτο έτος θα διδάσκονται εντατικά υποκριτική, εφαρμοσμένος αυτοσχεδιασμός, μουσική, τραγούδι, κίνηση. Σε αυτά τα βασικά μαθήματα που θα δώσουμε όλο το βάρος της δουλειάς, ούτως ώστε οι νέοι μαθητές αφού διδαχθούν όλα τα ρεύματα, κλασσικά και σύγχρονα, θα δοκιμαστούν έμπρακτα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου που στεγάζονται μαζί με τη σχολή στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 στα Εξάρχεια σ' ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Επιδίωξη μας είναι η επαφή του μαθητή με τη σκηνή που είναι το ουσιαστικότερο όλων και φυσικά το κοινό που είναι ο μεγάλος κριτής για την τέχνη μας. Η φοίτηση στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ είναι τριετής με προαιρετική παρουσία σε όλες τις διαδικασίες και εργασίες του Ν.Ε.Θ. όπως ανάγνωση έργων, σεμινάρια, πρόβες, ανέβασμα, κατασκευές σκηνικών, κουστουμιών, μέχρι το ανέβασμα του έργου ούτως ώστε ο νέος ηθοποιός να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το αντικείμενο των σπουδών του.

Επίσης προαιρετική είναι η τεχνική κατάρτιση γύρω από το φωτισμό, τον ήχο, τη λειτουργία μιας παράστασης, ενός θεάτρου. Παράλληλα με τη σχολή λειτουργεί και προπαρασκευαστικό εργαστήρι Θεάτρου με προδιαγραφές σχολής. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα και οι σπουδαστές συμμετέχουν στις δραστηριότητες του θεάτρου. Στόχος της σχολής μας είναι, η συνεργασία με εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής κοινότητας με αξιόλογους καλλιτέχνες τόσο στον Ευρωπαϊκό χώρο όσο και παγκόσμια. Γι' αυτό όποια σχολή κι αν επιλέξετε, για μας δεν είναι εμπόδιο να συνεργαστούμε είτε σε ειδικά μαθήματα ή στα ανεβάσματα των έργων τόσο στο θέατρο όσο και στην πειραματική σκηνή.

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε γύρω από το αντικείμενο της Σχολής.


Ο Διευθυντής της Σχολής,
Γιώργος Αρμένης

 

Follow us